12 Temmuz 2012 Perşembe

GÜNEŞ, DÜNYAYA EN YAKIN YILDIZ

Güneş

    Latincede Sol denilen Güneş'in İngilizcede anlamı Sun'dır, eski Yunancada ise Helios.
Güneşimiz evrende tek ve benzersiz değildir. 

    Güneş evrende yaygın olarak bulunan orta büyüklükte sari renkli bir yıldızdır eski Latincede “Sol” olarak anıldığı için gezegenimizin de içinde bulunduğu güneş sistemine solar sistem denilir. Evrende buna benzer trilyonlarca yıldız bulunmaktadır.
Bu yıldızların büyük çoğunluğu da bizim sistemimiz gibi gezegenler ay gibi doğal uydular, kuyruklu yıldızlar ve asteroidlerden oluşan kendilerine has düzenleri vardır.
Güneş 5 milyar yıl önce gaz ve toz bulutundan oluşmuştur. Aslında bu uçsuz bucaksız toz bulutları, nebula (bulutsuları) tüm yıldızların doğdukları yerlerdir. Bu gaz ve toz bulutları bir araya gelerek gittikçe artan bir çekim kuvvetinin etkisiyle sıkışarak milyon yıllar sonunda oluşur.
Çok yüksek derecede sıcaklık ve basınç etkisiyle madde merkezde şekillenmeye baslar ve böylece doğmakta olan bebek yıldız gittikçe ısınmaya devam eder. Nihayet 1 milyon dereceye ulaştıktan sonra çekirdeğindeki bu ateş nükleeer füzyon tepkimesine neden olur.
   Bu süreçler tamamlandıktan sonra güneş kendi ışığını, ısısını ve enerjisini üretmeye baslar. 

Termonükleer Füzyon
Temonükleeer füzyon bir yıldızın kendi ışığını ve enerjisini üretmesinin yoludur. Bu olay yıldızın çekirdeğinde olur. Çekirdek milyon derece sıcaklıklara kadar ısınmıştır. Bu isi evrene doğru yayılır. Bu termmonükleeer reaksiyon sürecinde yıldız yakıt olarak hidrojen yakar ve sonucunda başka bir yakıt olan helyum oluşur. Yani yıldız ateş gibi hep ayni şekilde yanmaz çünkü yıldızlardaki olay yangın değildir.

Konveksiyon
Isınan hava yükselir serin hava dibe çöker. odalarımızın tabanı üst kısımlarına göre daha serindir. Bu fizik kanunu yıldızda da aynen geçerlidir. soğuk gazlar dibe çökerken isi üst kısımlara yükselir, yıldızdaki gazlar bu isi farkından dolayı sürekli çöker ve yükselir. Bu durum konveksiyon denilen yavaş hava dalgaları ve sirkülasyon hareketi oluşturur.
Çekirdeğin yakınındaki gazlar ısınır ve yüzeye doğru yükselir ve böylece biraz soğur neticede yeterimce soğuduktan sonra tekrar çekirdeğe doğru çöker. her bir atomun bu konveksiyonel sistemde tam bir döngü geçirmesi milyon yıllarca zaman alır. Bu süreç sonunda Güneşin etrafı 10 000 fahrenhayt derece civarında olur bu sıcaklık çekirdeğine göre çok daha soğuktur.







Ek Bilgi: Güneş ışığı dünyaya 8 dakikada ulaşır. Bu hız 8 ışık dakikası olarak ifade edilebilir. Güneşin dünyaya uzaklığı 145 milyon km'dir.

Etiketler: ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz...

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa