19 Ekim 2014 Pazar

TESTİLER SUYU NASIL SOĞUK TUTAR?

Eskiden evlerde buz dolabı yokken soğuk su içebilmek için insanlar suyu toprak tesitilere koyarlardı. Hala daha tarlalarda da bu sebeple testi kullanımı vardır. Peki nasıl oluyor da testiler içindeki suyu buz dolabı kadar olmasa da diğer kaplara göre soğuk tutarlar?

Bu olay yazın serinlemek için bazen elimize yüzümüze kolanya sürmekle, hastalanıp ateşi çıkan insanların ateşini düşürmek için alınlarına ıslak bez koymakla aynı şeydir. Nedir bu olayların ortak noktası? Evet bu ve benzeri olaylarda ortak nokta buharlaşmadır. Buharlaşma, yani sıvı maddelerin çevreden ısı alarak gaz hale geçmesidir. Burada sıvı maddelerin çevreden ısı alarak hal değiştirmesi(gaz hale geçmesi) önemlidir ve bu olayların sırrı da budur. Testi topraktan yapılmıştır ve küçük küçük gözenekleri vardır yani içindeki suyu az da olsa dış yüzeyine iletebilir. Testinin dış yüzeyine gelen nem dışarıdaki sıcak havanın etkisiyle buharlaşmaya başlar ve bu buharlaşma sırasında testinin dış yüzeyinden de ısı alır ve tesitinin dış yüzeyi ısı kaybından dolayı serin kalır böylece içindeki su da serin kalmış olur.
Elimize kolonya döktüğümüz zaman da aynı olay geçekleşir. Kolonya, içindeki alkolden dolayı kolay buharlaşabilen bir sıvıdır. Avcumuza döktükten sonra avcumuzda ısı alarak buharlaşmaya başlar ve elimiz bu şekilde serinlemiş olur.
Artık yeni kesilmiş sıcak karpuzu ıslak yüzeyi güneşe gelecek şekilde koyduğumuzda karpuzun biraz olsun serinlemesini bekleyebilir miyiz?

Etiketler: ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz...

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa