20 Ekim 2014 Pazartesi

Thomas Edison ve Büyük İcatları!

Cep telefonlarını seviyor musunuz? ya da film izlemeyi, dijital kameraları...? Thomas Edison bu modern icatların ilk versiyonlarını keşfetmiştir. Ayrıca Edison elektrik ampulünü de bulmuştur. Bu icatlardan önce hayatın nasıl olduğunu bir hayal edin.
İnsanlar birbiriyle mektupla haberleşiyordu ve mektuplardır ulaşması da haftalar hatta aylar alabiliyordu. İnsanlar aydınlanmak için mumlar ve gaz lambaları kullanıyorlardı. Bunlar da tabii ki isli ve dumanlıydı.




Edison'un icatları ve buluşları insanların daha rahat yaşamalarını sağladı. Elektriğin icadıyla telgraf, fonograf gibi aletler bulundu ve telgraf sayesinde insanların mesajlarını daha kolay iletebilmelerini sağladı. Savaşlarda ve acil durumlarda telgraf bazı hayatların kurtarılmasını sağladı. Titanik gemisi Atlantik okyanusuna battığında, kurtarıcılar telgrafla uyarıldı. Ama Edison her zaman parlak bir mucit değildi.
Okuldayken meraklı ve meşgul bir çocuktu. Öğretmeni onu "sersem" diye çağırırdı. Annesi Edison'un okul notları yüzünden hüsrana uğramıştı. Oğlunun öğrenebileceğini biliyordu bu yüzden eğitimi evde almasını sağladı. Çünkü daha önceden annesi bildiği her şeyi ona öğretmişti.
Annesinin düşüncesi doğru çıktı ve evde aldığı eğitim sonucunda Edison kütüphaneden kitaplar alıp okumaya başladı ve kendi kendine öğrenebilmeye başladı.

Thomas Edison Hakkında...
- Edison 1847 yılında Ohio'da doğmuştur.
-Edison'un annesi bir okulda müthiş bir öğretmendi. Bu yüzden Edison'a öğretebilceği her şeyi çok iyi bir şekilde öğretmişti. Edison Annesi hakkında "Sahip olduğum ve olmayı umduğum her şeyi anneme borçluyum" demiştir.
-Babasını oldukça huzursuz eden kimya laboratuvarını merdiven altına kurmasına annesi izin vermiştir.
-Çocukken geçirdiği hastalık sonucunda sol kulağı neredeyse sağır olacak kadar duyma yetisini kaybetmiştir.
-On iki yaşındayken gazete yayınlayıp trendeki yolculara satmaya başlamıştır.
-Trende de kimya deneyleri yapmaya başladığı sırada bir yangına sebep olunca trendeki işinden kovulmuştur.
-On beş yaşındayken telgraf şirketinde işe başlamıştır ve Yirmi iki yaşında depo fişleri için bir makine icat etmiştir. Bu icadını yapabilmek için 40 000 dolar harcamıştır ancak sonra parayı fazlasıyla geri almıştır. Edison aldığı parayı hasta olan annesinin bakımı için harcamıştır ve daha sonra da tüm zamanını icatlar yapabilmek için harcamıştır.
-Ampulü icat etmeye çalışırken o kadar sabırla çalışmıştır ki;  Başarısız olan 10 000. deneyi sonucunda da "Ben başarısız olmadım ampule gitmeyen 10 000. yolu buldum" demiştir.

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz...

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa