6 Temmuz 2015 Pazartesi

Fotosentez Nedir?





Fotosentez olayı, bitkilerin güneş ışınlarından faydalanarak kendi besinlerini üretmeleridir. Üretilen besin molekülü şekerin en küçük birimi olan glikozdur.
Fotosentez olayı bitkilerin hücrelerinde bulunan kloroplast organelinde gerçekleşir. Bitkinin yaprakları ile atmosferden aldığı karbondioksit(CO2) ve kökleri ile topraktan aldığı su güneş ışığı yardımıyla birleşerek en küçük besin molekülü olan glikozu oluşturur. Ve glikoz oluşumu sırasında yan ürün olarak da oksijen(O2) açığa çıkar. Oksijen bildiğimiz gibi bizler için hayati önem taşıyan bir gazdır. Bizler aldığımız besinleri oksijen ile parçalayarak enerji elde ederiz ve biz de yan ürün olarak karbondioksit meydana getirtiriz. Yani bizim ürettiğimiz karbondioksiti bitkiler besin üreterek fotosentez olayıyla oksijene çevirirler biz de bitkilerin ürettiği oksijeni enerji üretmekte kullanarak karbondioksite çeviririz ve böylece doğada bir döngü oluşur.
Fotosentez yapabilen bitkilerin hepsi yeşil renklidir çünkü fotosentezin yapıldığı organelin içinde bitkilere yeşil renk veren klorofil pigmenti bulunur. Bitkilerin dışında alg olarak adlandırılan fotosentez yapabilen canlılar da vardır.

Fotosentez denklemi aşağıda verilmiştir.
6CO2 + 12H2O + Işık enerjisi → C6H12O6 + 6O2 + 6H2O + 673 Kalori

Bu denkleme göre 6 tane karbondioksit molekülü ile 12 tane su molekülü ışık enerjisi yardımıyla birleştiği zaman bir tane glikoz(C6H12O6) 6 tane oksijen 6 tane su molekülü ve bir miktar da enerji oluşmaktadır. Bu denklem fotosentezin genel denklemidir. Bu denkleme soldan baktığımızda kendi besinini kendi yapabilen yani ototrof canlıların yaptığı işi, sağından baktığımızda da kendi besinini kendi üretemeyen heteretrof canlıların yaptığı işi görürüz.

Etiketler: ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz...

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa