9 Temmuz 2015 Perşembe

Güneş Sistemimizdeki Gezegenler

Güneş Sistemimizdeki Gezegenler
Gezegenler güneşimizin etrafında dönen gök cisimleridir. Üzerinde yaşadığımız Dünyamız da bunlardan biridir. Güneş bir yıldızdır ve etrafında 9 tane gezegen dolanmaktadır.
   





 Güneşe uzaklıklarına göre ;


  • Merkür
  • Venüs
  • Dünya
  • Mars
  • Jüpiter
  • Satürn
  • Uranüs
  • Neptün
  • Plüton


    Olarak sıralanırlar.

    MERKÜR


    merkür
    Merkür güneşe en yakın gezegendir. Merkür’ün kendi ekseni etrafında dönüşü yani bir günü 59 dünya gününe eşittir. Bununla beraber günesin etrafında dolanımını ise 88 günde tamamlar. Yani bir Merkür yılı 2 günden daha az sürer!
    Çoğu astronomlar Merkür’ün daha önceden bulunan büyük bir gezegenin çekirdeği olabileceğini düşünmektedirler. Üzerinde ince bir kaya tabakası kaplı olan bir demir topu gibi görünmektedir.


    VENÜS



    venüs

    Gökyüzüne çıplak gözle doğru yere baktığımız zaman görebileceğimiz en parlak cisim Venüs’tür. Bazılarımız onu yıldız sanabilir ancak yıldızlar çok uzakta olduğu için hiçbir yıldızı o kadar parlak göremeyiz. Ayrıca Sülfürik asitten oluşan yeşil renkli bulutları güneş ışığını yansıttığı için en parlak gezegendir.


    DÜNYA

    dünya
    Dünya araziden çok su ile kaplıdır. Dörtte üçü suyla kaplıdır. Şimdilik üzerinde hayat olan canlıların yaşadığı bilinen tek gezegendir.





    MARS

    mars
    Mars “Olympus Mons” olarak bilinen güneş sisteminin en yüksek volkanik dağına ev sahipliği yapmaktadır. Bu volkanik dağ 27km yüksekliğindedir ve kraterinin ağzı ise 81 km genişliğindedir.




    JÜPİTER


    jüpiter
    Jüpiter güneş sistemimizin en büyük gezegenidir ancak kendi ekseni etrafında çok hızlı döner. Şaşırtıcı bir şekilde Jüpiter’de bir gün 9 saat 55 dakika sürmektedir. Jüpiter’in hacmi o kadar büyüktür ki güneş sistemindeki tüm diğer gezegenleri içine alabilir.
        Jüpiter’in kırmızı noktası ise evrende bildiğimiz en büyük ve en şiddetli fırtınadır. Bu noktanın büyüklüğü dünyanın üç katı kadardır.


    SATÜRN


    satürn
    Satürn de ikinci en büyük ve ikinci en parlak gezegendir. Eğer yeterince büyük su dolu bir havuz olsaydı Satürn’ün içine koyduğumuzda yüzerdi çünkü yoğunluğu sudan küçüktür. Gazdan oluşmaktadır bu yüzden sandalye koyup üzerine oturamazsınız.

    Satürn’ün etrafındaki halka donmuş buz, toz ve taş parçalarından oluşmaktadır. Bu parçaların daha önceden parçalanmış bir uydunun kalıntıları olabileceği düşünülmektedir.


    URANÜS

    uranüs
    Uranüs’ün ekseni 97 derece açıdadır. Bu sebeple yan yatmış gibi görünmektedir. Bu yüzden tembel gezegen de denilmektedir.





    NEPTÜN


    neptün
    Neptün 1846 yılında keşfedilmiştir. Onu keşfettiğimizden beri daha 2011 yılında ilk defa güneşin etrafındaki turunu tamamlamıştır. Bu yüzden bir Neptün yılı 165 dünya yılına eşittir.



    Neptün’de de Jüpiter’deki gibi fırtınanın sebep olduğu karanlık bir nokta vardır. Ancak Neptün’deki fırtına Jüpiter’dekinden küçüktür sadece bir dünya büyüklüğündedir.


    PLÜTON

    plüton
    Plüton yörüngesinden dolayı bazen güneşe Neptün’den daha yakın olur. 5 eylül 1989 dan şubat 1999 tarihine kadar Neptün’ün önüne geçmiştir ve 1999 yılından sonra tekrar en uzak gezegen konumuna geri dönmüştür.



    Plüton astronomlar tarafından tam bir gezegen olarak kabul edilmemektedir. Cüce gezegen sınıfında yer almaktadır ve plütonoid olarak adlandırılmaktadır.

    Etiketler:

    0 Yorum:

    Yorum Gönder

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz...

    Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

    << Ana Sayfa