8 Şubat 2016 Pazartesi

Marie Curie Röntgen Cihazlarının (X-Işını Makinesinin) Mucidi

Madam Curie
Madam Curie olarak da bilinen Marie curie Polonyada doğmuş olan genç bir kızdı. Beş çocuklu bir ailenin kızı olan Marie Curie'nin annesi ve babasının ikisi de öğretmendi.
Şiirleri, kitapları severlerdi ve çocuklarına da çok şey öğrettiler. Marie’nin onu çok seven ve sürekli mutlu oldukları bir ailesi vardı.

     Yaşadıkları ülke Rusya'nın kurallarına göre yönetiliyordu. Marienin ailesi Rusya'nın koymuş olduğu bu kuralları beğenmiyorlardı. Bu kanunlara göre Lehçe(Polonyalıların konuştuğu dil) konuşmak yasaktı. Kız çocuklarının okumaları, okula gitmeleri  yasaktı. Ancak Marie'nin ailesi bunları kabullenmedi. Marieyi gizlice eğitim veren bir okula gönderdiler. Marie ve kız kardeşi üniversiteye gidebilmek için birbirlerine de yardımcı oldular. Marie kardeşinin okul parasını ödeyebilmek için dadı olarak bile çalıştı. Fakir aile çocuklarına kanunlara aykırı olduğu halde gizlice okuma yazma öğretti okuma ders çalıştırdı. Eğitime ihtiyacı olanlara öğretmenlik yaptı. Daha sonra marie üniversiteye girmeye hak kazandı ve parlak bir bilim insanı oldu. 

Marienin eşi Pierre de bir bilim insanıdır ve sık sık birlikte çalışmışlardır.
Marie radyum ve polonium elementlerini buldu.
Marie ve eşi birlikte Nobel ödülü kazandılar ve daha sonra Marie Curie yeniden Nobel ödülü aldı.
Marienin ailesi gizli bir okul işletmişlerdir.
Marienin kız kardeşi bronia doktor olmuştur. 

Madame curienin buluşlarnın bize ne gibi faydaları vardır?
    Madame curie röntgen cihazını (x-ışınları makinesini) bulmuştur. Birinci dünya savaşı boyunca yük vagonlarında taşınabilen röntgen cihazlarını icat etmiştir. Bazen kendi kendine yaralı askerlerin tedavilerinde kullanılmak üzere röntgen cihazıları tasarlardı. 

Marie curie ne zaman ölmüştür?
    1867 yılında doğan marie curie 1934 yılında radyasyona maruz kalmasından dolayı yakalandığı lösemiden(kan kanseri) dolayı vefat etmiştir.

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz...

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa